Hozzávalók:
(4 személyre) (300 kcal/fő)
Csontlé
1 kg vegyes csont
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyemzöld
egész bors
só
Húsgombóc:
5 dkg darált marhahús
5 dkg darált császárszalonna
5 dkg darált sertésszűzérme
5 dkg búzadara
1 db tojás
3 db friss bazsalikomlevél
1 cs. petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. olaj
só, bors, ételízesítő
Elkészítési mód:
Csontleves:
A csontokat leforrázzuk, majd 1,5l vízben feltesszük főni, ha felforrt, lehabozzuk, belerakjuk a hozzávalókat, szemes borssal és sóval ízesítjük, lassú tűzön, gyöngyöztetve kb. 3 óráig főzzük.
Húsgombóc:
A hagymát, a bazsalikomleveleket, a petrezselyem zöldjét, a fokhagymát finomra vágjuk, forró olajon enyhén megpirítjuk, összekeverjük a darált húsokkal, a búzadarával, a tojással, majd összegyúrjuk, sóval, borssal, ízesítjük. 30 percig hűtőben pihentetjük, azután egyenlő húsgombócokat formálunk belőle. Közben a csontlevest leszűrjük, belerakjuk a húsgombócokat, és alacsony hőfokon, kb. 30 perc alatt készre főzzük. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve forrón tálaljuk.


