Hozzávalók:
(4 személyre)
½ db fiatal kakas
15 dkg kakas here
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
20 dkg tisztított burgonya
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
10 dkg zöldborsó
2 db tojás
10 dkg liszt
5 dkg mangalicazsír
1 cs. petrezselyemzöld
2 dkg kalocsai őrölt paprika
egy csipet őrölt kömény
egy csipet bors
só, Vegeta
Elkészítési mód:
A kakast jól megtisztítjuk, átmossuk, majd apróra daraboljuk. A szalonnát, a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a zöldségeket, a tisztított burgonyát kockákra, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy lábasban zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fokhagymát, megdinszteljük, belerakjuk a húst és a kakasherét. Sóval, borssal, köménnyel, Vegetával ízesítjük. Őrölt paprikával meghintjük, zsírjára sütjük, kevés folyadék hozzáadásával és állandó kevergetés mellett majdnem puhára főzzük. A heréket kiszedjük, apróra összevágjuk és két evőkanál szafttal összekeverjük, félrerakjuk. A kész pörköltbe belerakjuk a burgonyát, rövid ideig összepároljuk, majd felöntjük 1 l vízzel és hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, azután az egészet készre főzzük. Menet közben a tojásból és a lisztből egy csipet só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk, derelyevágóval 5x5 cm-es kockákat vágunk. Egyenként beletöltjük a kakashere-tölteléket, ezt követően a tésztát három ujjal összecsípjük. Kis batyukat készítünk. Enyhén sós forró vízben megfőzzük. Tálalásnál a batyukat a forró gulyásleves tetejére tesszük, petrezselyemzöldjével díszítjük.


